בדיוק לפני שנה אלעד התארח בבלוג שלי כדי לכתוב סיכום שנת 2018 שלו. גם הפעם אלעד ביקש ואני נענתי לבקשתו להתארח אצלי בפוסט של סיכום שנת 2019. אז בלי יותר מדי הקדמות – קבלו את הסיכום שלו 🙂
בסוף שנת 2018 כתבתי את המאמר על CSS Logical Properties, מאמר שכבש את העולם. המאמר הביא ציוצים ואזכורים באתרים הגדולים כמו CSS Tricks . והיה נדמה לי שהוא מסוג הפוסטים שכותבים ומשם אין גבוה יותר להגיע, והנה שוב החיים הוכיחו לי אחרת 🙂
אם הייתם שואלים אותי לפני שנה מה אני צופה שיקרה ב-2019 לא הייתי צופה שהיא תוכל להיות שנה יותר מיוחדת ועשירה משנת 2018, ואני שמח מאוד לכתוב שהתבדתי לטובה!
בלי לשים לב, יצרתי לעצמי לאורך השנה שגרת חיים מטורפת בה אני יוצר דברים, מכיר אנשים וקושר קשרים. ככל שהתמדתי ויצרתי כך השתפר זמן העבודה שלי על הכנת מצגת או מאמר, וכמובן שגם האיכות שלהם השתפרה. היום יותר מתמיד אני מודע לכך שיצירה היא כמו שריר שמאמנים אותו כל הזמן ותמיד אפשר להגיע לשיאים חדשים.
אז איך מסכמים שנה עמוסת חוויות כמו שנת 2019, כשמשבר גיל הארבעים מהדהד ממש מעבר לפינה? ֿהסיכום הזה הוא בגדול סיכום אישי לעצמי, ועל הדרך אולי לתת השראה לאנשים שזה מעניין אותם וקוראים את המאמר הזה. בנוסף הפוסט הוא גם ריכוז של הדברים שעשיתי בשנה האחרונה
מאמר ראשון לשנת 2019
27 לינואר 2019
בתחילת 2019 חיפשתי נושא חדש למאמר שיהיה טוב לא פחות מ CSS Logical Properties. אני אשתף אתכם בסוד שלי לאופן בחירת הנושאים שלי: כשיש לי רעיון לפוסט, או משהו שאני רוצה לחקור לעומק ב-css אני כותב לי בצד כותרת לפוסט שיום אחד הכותרת תהפוך לפוסט מלא. עברתי על הכותרות ששכבו בצד וחיכו ליומם ונתקלתי ב Position Sticky, שחיכה כבר שלוש שנים! אם לומר את האמת, לא חשבתי שהוא יצליח כל כך. הנושא ישן, פופולריות שימוש די נמוכה אבל יחד עם זאת היו גם לא מעט שאלות בקבוצה בפייסבוק, CSS MASTERS ISRAEL. אז אמרתי לעצמי, כשישאלו את השאלה אשלוף את המאמר.
התחלתי לכתוב ולחשוב למה כל כך מסובך להבין את המקרה המיוחד הזה של Position Sticky. התחלתי להשתמש במושגים של Positions אחרים שמפתחים מכירים, ולהמציא "הגדרות חדשות" שיחברו את הקורא להבנה של איך זה באמת עובד.
מה שקרה בחודשים לאחר הפרסום של הפוסט היה טירוף! כל אתר מוכר, כל ניוזלטר מוכר ולא מוכר דברו על המאמר הזה, CSS Tricks אפילו דיברו במאמר שלהם שמדבר על המאמר שלי. הטירוף המשיך והפוסט תורגם רוסית, יפנית וסינית ובעצם הגיע לכל מקום. נכון להיום הפוסט באנגלית עם קרוב ל 300 אלף צפיות (ולגבי שאר השפות אין לי נתונים).
מיטאפ ראשון של קהילת CSS MASTERS ISRAEL
20 לפברואר 2019
כשמונה חודשים אחרי שהעברתי הרצאה במיטאפים בבאר-שבע וחיפה. התקיים המיטאפ הראשון של הקבוצה, CSS MASTERS ISRAEL. המיטאפ התקיים בתל אביב, במשרדים של investing.com והייתה ציפייה מאוד גבוהה בשבילי, הן מצד החברה שאני עובד בה ומארח בה את המיטאפ, והן מצד אנשי הקבוצה שרצו שאתחיל להרצות במרכז. במיטאפ הזה העברתי את ההרצאות כמעט היחידות שהיו לי באותה תקופה, על World of CSS Grid ו Responsive Design Best Practices. המקומות למיטאפ התמלאו כל-כך מהר, שחודש לפני כבר הפסקתי לפרסם כי לא היה מקום. המיטאפ היה הצלחה ועשה הרבה רעש, הרבה מעבר לציפיות שלי.
הרצאה חדשה
29 למאי 2019
את כל ההרצאות שהעברתי עד כה כתבתי בתקופה שעבדתי בחברה הקודמת שלי לאורך השנים 2012-2017, והרגשתי שאני צריך להתחדש עם נושאי ההרצאות שלי. התחלתי לעבוד על הרצאה שמבוססת על המאמר המצליח מסוף 2018, הלא הוא ה CSS Logical Properties, הכנתי אותו לקראת המיטאפ השני של הקבוצה שתוכנן לסוף מאי 2019. לא הייתי בטוח כמה הנושא ידליק את הקהל בייחוד חששתי שהוא לא נושא מספיק מעניין בגלל חוסר תמיכה בדפדפנים. למרות החשש והספק החלטתי ללכת על זה. ספקות הם דבר מאוד אופייני אצלי, ותמיד הם מלווים גם בפחדים. אבל במקום שהם ישתקו אותי הם מקדמים אותי. אני מנסה להביא את ההרצאה ואת עצמי לרמה מקסימלית.
ההרצאה החדשה שלי על CSS Logical Properties התעלתה מעל כל הציפיות שלי. בעצם היא כל כך התעלתה שהורדתי אותה מהאפשרות להעביר אותה במיטאפים, והחלטתי לשמור אותה לכנסים. לא האמנתי שזה יקרה כל כך מהר, אבל כמה ימים אחרי שהעברתי את ההרצאה במיטאפ, יצרו איתי קשר המארגנים של כנס Press For Word, וביקשו שארצה אצלם, ואני כמובן לא אמרתי לא.
בין לבין, נשארתי שוב עם ריק של הרצאות וחזרתי לחפש נושאים להרצאה. בתקופה של פחות מחודשיים יצרתי עוד 2 הרצאות האחת- על CSS Variables, והשניה על תמונות רספונסיביות. הרגשתי שמצאתי את הנוסחה מנצחת ליצירת הרצאות:
מציאת סיפור מאחורי הנושא
הצגת הרעיון כחלק מתוך מארג ה-css
רעיונות לשימוש נכון ו study-cases
החברים הראשונים ששמעו את ההרצאה הזאת נתנו פידבקים חיוביים והנה היא לפניכם:
שבועיים אחרי, הגיעה אלי משימה בעבודה שהצריכה טיפול בתמונות רספונסיביות באתר שאני עובד עליו. בחברה הקודמת עבדנו עם Cloudinary, ולא היה לי שום סיבה באמת להבין את הנושא לעומק. ברגע שקיבלתי את המשימה, ביקשתי 4 ימים של שקט כדי ללמוד את הנושא. הלמידה הניבה מאמר מקיף על הנושא ועוד הרצאה על תמונות רספונסיביות. כך יצא שבתוך פחות מחודשיים יצרתי שלוש הרצאות ממש טובות, שווה ערך לכמות ההרצאות שיצרתי ב-5 השנים קודמות.
מנצח את הפחד ומשתתף פעם ראשונה במיטאפ באנגלית
22 לאוגוסט 2019
מיטאפים בארץ, הרצאות בעברית וכתיבת מאמרים באנגלית הם השדה הבטוח שלי ואני שוחה בו בכיף. אבל להרצות באנגלית זה כבר משהו אחר. משהו בזה היה בשבילי פחד על גבול המשתק.
באחד המיטאפים של Hodash Dev אמרתי לגל מימון, אחד המארגנים שהפך להיות חבר טוב שלי, שאני נורא רוצה להרצות באנגלית. אני רק צריך סיבה והתראה של חודש מראש. אמרתי ושכחתי מזה. שבוע אחרי גל מתקשר אלי ואומר לי: "זוכר שאמרת לי שאתה רוצה להרצות באנגלית? אז שבוע הבא אנחנו עושים מיטאפ באנגלית עם אורח מחו״ל, רוצה?" השתתקתי לשנייה, זה לגמרי לא התראה של חודש! אבל אני למדתי שבחיים הזדמנויות מגיעות ונעלמות, ואם רוצים אותם חייבים לתפוס אותם בשתי ידיים, ואמרתי כן!
התחלתי להתאמן בעזרתו של אבא שלי מהבוקר עד הערב וזה היה קשה! ביום הראשון לא הצלחתי להשלים שלושה משפטים ברציפות, ועם הרבה דיכאון הלכתי לישון. למחרת על הבוקר חזרתי לאימונים והפעם הצליח אפילו בלי עצירה אחת, וזה היה נראה יותר מידי טוב מכדי להאמין, ובאמת האימונים אחר כך לא זרמו טוב. לקראת הערב הדיכאון חוזר, אבל למדתי על עצמי שכשהמוח שלי מתוסכל, בלילה הוא עובד על מנת להביא את עצמו לתיקון. הטכניקה שלי היא להשלים עם הדיכאון ולתת למוח לפתור את הבעיות בלילה. תנסו את זה – זה יעבוד לכם עם כל בעיה שנתקלתם בה, בעבודה ובחיים. המוח פותר בעיות בשינה. ביום השלישי לאימונים הגעתי למצב של שלוש הרצאות בלי עצירה, הביטחון שלי משתפר, וכך הגעתי להרצות בכנס והלך סבבה לגמרי. היו לי כמה טעויות קטנות, אבל בסופו של דבר הייתי די מרוצה מהתוצאה 🙂
להרצאה שלי Responsive Design Best Practices באנגלית.
מרצה פעם ראשונה בכנס
12 לספטמבר 2019
זוכרים את ההרצאה שלי על CSS Logical Properties שהקפאתי לטובת הכנס, אז בספטמבר זכיתי להעביר אותה שוב, והפעם הפני קהל גדול, במסגרת מסלול מתקדמים של הכנס. היה אחלה!
ספטמבר שיא של אירועים ומפגשים
עד החודש הזה, הייתי בממוצע של אירוע לחודש, וזה הספיק לי. בחודש לפני החגים התקיימו בכ-30 יום 3 מיטאפים וכנס אחד. הגעתי למצב שמרוב עומס בעבודה והמיטאפים נהייתי חולה. את שני המיטאפים האחרונים לפני שאני טס לחופשת החגים, העברתי עם 38.5 מעלות חום. הפחד שהרצאות וותיקות יאבדו את כוחם מתבדה וההרצאה הכי ותיקה שלי על Responsive Design, אחרי כשנה וחצי שהעברתי אותה מספר פעמים כולל בתל אביב, מביאה איתה למיטאפ נוסף כ-120 איש. תמונות מהמיטאפ בחברת Neilson:
סדנה עצמית לכתיבת מאמרים
אוקטובר
בחופשת החגים, טסתי לטיול בלי הרבה תכנונים, שהתחיל בקנדה והמשיך לארה״ב. אני לא אוהב לתכנן וחלק מהזמן לא היה לי ברירה אלא לתכנן דברים. אבל בימים שנמאס לי לרוץ ממקום למקום, הייתי מתיישב עם המק בסניף של Starbucks, ופשוט כותב מאמרים. יש לי בעיות קשב די רציניות, על גבול הקיצוניות. התפלאתי לגלות על עצמי שבמצב שהטלפון במצב השתק וכל האנשים מסביבי זרים, אני מצליח להנות מהאווירה בבית קפה ולהוציא מעצמי דברים ממש טובים.
עשיתי מספר ימים כאלה בסניפי Starbucks בטורנטו וגם אחד בוונקובר בקנדה. ביום האחרון הגעתי למצב שכתבתי שלושה מאמרים ביום! אם פעם הייתי נתקע על תחילת מאמר לפעמים שבוע עד שהיה יוצא לי משפט, עכשיו אני מפתח טכניקות לכתיבה בסביבה רועשת. דרך אגב חלק המאמרים שפרסמתי לאחרונה הם מאותה תקופה. כדי לא להציף ביותר מידי מאמרים בזמן קצר, אני משחרר אותם לאט לאט גם בתקופות שאין לי זמן לכתוב, או עם קצרים של יצירתיות.
הריק של לאחר טיול של חודש
נובמבר-דצמבר
אחרי תקופת שקט של חגים וטיול, מתעורר בי פחד שאולי לא יהיו יותר אירועים ומיטאפים. אבל כמו שכבר כתבתי קודם, הפחד לא משתק אותי אלא דוחף אותי ליצור עוד. וככה אני מוצא את עצמי בחודשים נובמבר, דצמבר וינואר מגיע למצב שיא של כ-5 ארועים חודשיים, שכבר לי קשה לתמרן את מי ואיפה להכניס אותם ללו״ז 😉אחד מהפעילויות של החודש הזה הייתה בוקר של הרצאות בבסיס צבאי למתכנתים חיילים, חוויה כיפית מהרבה אספקטים, וכמובן מעניין להכיר את מתכנתי העתיד בתעשייה.
7 דצמבר 2019
בתחילת נובמבר יונתן דורון, ממקימי Hodash Dev, שולח לי הודעת וואטסאפ בהולה, להגיש הצעה להרצאת lightning talk לכנס של ConFrontJS 2019 שמתקיים בדצמבר. איזו הרצאה קצרה לעשות? על מה אני אדבר? זרקתי לאוויר שנעשה הרצאה מקוצרת של הריספונסיב. רבע שעה אחרי השיחה עם יונתן שחררתי פסקה, והגשנו בקשה. הכל קרה כל כך מהר! מיני הרצאה ראשונה בחו״ל!! גם הוא וגם אני הולכים להרצות בכנס בפולין, וכך החלום להרצות בכנס ראשון בחו״ל מתגשם, ובתקווה שיפתח את הדלת לעוד הרבה הרצאות בחו״ל.
Workshop ראשון שלי
17 לדצמבר 2019
לפני שהעברתי את ה-workshop הראשון שלי היו לי הרבה חששות. עד לאותה סדנה העברתי חומרים שחשבתי שיכולים להתאים רק למתקדמים. כמו כן, הרצאות הן דבר אחד אבל לעמוד מול כתה שלמה של ג׳וניורים זה דבר אחר לגמרי. אבל כמו תמיד כשאני מנסה דברים חדשים, אני נהנה. זה היה פשוט קסום! חדר מלא מפתחים מתחילים שרק רוצים להקשיב לכל פיסת מידע, מבחינתי, הייתה לא רק חשיבות לחומר שהעברתי אלא גם הרגשתי שאני נותן להם כלים וטיפים להמשך הדרך.
התכנים שיצרתי בשנת 2019
מאמרים:
המאמרים על תמונות רסופנסיביות, הבנה של רזלוציות, עבודה עם צבעי HSL וחיתוך טקסט בעזרת CSS
דבר מתגלגל לדבר, וזה עוד אחד מסודות ההצלחה – לא להפסיק לעבוד, לא להפסיק לעשות. להיות אדיב, ללכת למיטאפים (גם אם הנושאים לא לגמרי מעניינים אותי) כדי לפגוש ולהכיר אנשים בתעשייה. ליצור קשרים ושיתופי פעולה, והכי חשוב – להנות מכל זה! בלי להנות קשה לי להאמין שאפשר להצליח במשהו. כמות החברים החדשים שהכרתי בשנה וחצי האחרונות היא מטורפת, ובלי לשים לב הם הופכים להיות החברים הכי טובים שלי בשנים האחרונות, ורק בשביל זה הכל שווה.
שאיפות ל 2020
המשך עשייה בכל התחומים, חיזוק החלק של הכנסים בחו״ל, יעד אישי של עשרה כנסים בינלאומיים. ואת שאר היעדים נמציא במהלך הדרך..
ומה לגבי משבר גילה-40? אני שם אותו בצד, לפעמים הוא מתעורר ואז אני משתדל להשתמש בו למינוף כנגד הפחדים.
תודה מיוחדת לרחלי שמארחת אותי בבלוג שלה, ועוזרת לי המון הלהתכונן להרצאות, שיפור מצגות ועוד הרבה דברים.
תודה לכל מי שהיה שותף איתי לאורך הדרך, זה המון אנשים נפלאים, מארגני מיטאפים, כנסים, חברים ותכלס כל מי שקורא/בא למיטאפים/ צופה בהרצאות, כולכם חלק מההצלחה שלי, ואני מודה ומוקיר את כולכם!
שלכם,
אוהב,
אלעד שכטר.
בהחלט עשייה מטורפת! כיף גדול לראות את ההתפתחות ואיך הדברים רצים.
מאחל לך שזו רק ההתחלה. המון בהצלחה!
אחלה הספק, תותח