בשלוש שנים האחרונות, אני חברת קהילת יחד מודיעין. בשנה האחרונה הצטרפתי לועדת עלון. העלון מיועד לחברי הקהילה, וכול הכתבות נכתבות ע"י חברי הקהילה. הוא מודפס ומחולק בבתי הספר ובגנים, וגם נשלח כקובץ PDF לקריאה יחד עם הניוז השבועי. מה חלקי בכוח? לא, לא כתבתי כלום – כי אינני אשת כתב 😉 . תפקידי הוא עיצוב העלון. קצת שאפתני מצידי במיוחד לאור העובדה שאין לי נסיון בדפוס ובטח לא בהפקת עלונים מורכבים. אבל היי, כמה מורכב זה כבר יכול להיות? הרי יש מלא מידע, טמפלטים באינטרנט, ובעיצוב אני מבינה דבר או שניים 🙂 . היום אחרי 3 גליונות אני יכולה לומר – זה לא היה פשוט. אני גם בטוחה שלו מעצב שמתמחה בעיצוב לדפוס היה עובד על העלון, התוצאה הייתה טובה יותר, מהסיבה הפשוטה שאין לי הידע המספק בנוגע להתנהגות "משתמשים" בדפוס – איך הכי נוח לקרוא פורמט מודפס, מה גודל הפונט האידיאלי, איך אנשים קוראים את העלון, ועוד… לו היה העלון אתר אינטרנט, כל המידע הרלוונטי היה לי ברור יותר – למשל, גודל פונט צריך להיות לפחות 16 פיקסלים; ידוע לי מה צריך להיות הרוחב המקסימאלי של עמודה כך שהקריאה שלו תהיה נוחה; וגם ידועה העובדה שהרוב מרפרפים ולא קוראים הכל, אבל כן יגללו לפחות חצי מהדרך למטה, אם לא עד הסוף. ללא ספק, אינטרנט הוא השטח הבטוח שלי. אני חושבת שבהתחשב בנסיבות – אם יורשה לי להעיד על עיסתי – התוצאות לא רעות גם אם לא עשיתי מחקר (משתמשים) קוראים 🙂
השנה (תשע"ו) יצאו 3 גליונות, כאשר לכל גליון היה נושא מאחד שסביבו נסבו כל הכתבות. כל הגליונות יצאו בפורמט של A4. כל גליון הביא עימו אתגרים חדשים – בפורמט שלו, בנושא המרכזי שלו, ובצורך למצוא תמונות מלוות.
הגליון הראשון הכיל 6 עמודים, והקיפול שלו היה כזה:

ללא ספק מאתגר בשביל עלון ראשון. חיפשתי השראה למגזין ברשת אבל הגעתי בעיקר לעיצוב של מגזין עשיר בדפים וזה לא בדיוק מה שהייתי צריכה. חיפשתי עיצובים של ברושורים ושם כבר התחלתי לקבל כיוון של עיצוב, מה שמטבע הדברים גרם לכך שבאיזה שהוא מקום העלון הראשון מכיל מאפיינים של ברושור…
בגדול, התוכן חולק כך שלכל כתבה הוקצה עמוד אחד, וטורים בדר"כ תפסו חצי עמוד. מלל היה בשפע, תמונות כמעט ולא היו, מה שהוביל אותי לפתרונות איוריים מתוך freepik (אהובי משכבר הימים), והאתגר של שמירה על איזון בין מלל למרווח היה לא פשוט. תעיד על כך נעמה, עורכת העלון, שהצקתי לה וביקשתי שתנסה לערוך את אחת הכתבות עוד קצת, ולו רק כדי לחתוך עוד 2-3 מילים.
אז יש פורמט, יש מלל, ויש השראה. שינסתי מותני ופניתי למקום הבטוח שלי – פוטושופ. מהרגע הראשון ידעתי שזאת לא הבחירה האידיאלית: הפוטושופ לא מיועד לעימוד ולטיפול בכמויות מלל גדולות. אינדיזיין הוא הכלי האידיאלי – אבל אותו אני לא מכירה בכלל. אילוסטרייטור יכול לטפל בעימוד של דפים בודדים. אבל אני את האילוסטרייטור מכירה רק "שלום שלום": יודעת לפתוח קבצי ai שהורדתי מ freepik, לבחור שכבות בודדות ולנסות לערוך קצת, אבל יותר מזה – לא.
כבר בערב הראשון כשהתחלתי לעמד את הטקסטים בפוטושופ הבנתי שיש לי בעיה – אי אפשר לשרשר תיבות טקסט מה שאומר שכתבה שמתחילה בתיבת טקסט אחת – לא תמשיך באפון אוטומטי לתיבה השניה. באילוסטרייטור, כאמור – זאת לא בעיה היות ואפשר להגדיר לתיבת טקסט להכיל עמודות. אבל אם אילוסטרייטור יכול – למה פוטושופ לא? חיפשתי וצדקתי. יש תוסף לפוטושופ שנקרא UberColumns שמחלק את תיבת הטקסט לעמודות. ייישששש! השקעתי 5 שקלים ורכשתי את התוסף. אבל…. הוא לא היה חבר של גרסת הפוטושופ שברשותי. אחרי שבזבזתי על העניין שני ערבים, החלטתי שפשוט אסתדר עם מה שיש ואקפיד להדביק נכון את המשך הטקסט בתיבה הממשיכה וזהו.
חסרון נוסף בעבודה בפוטושופ התגלה לי דווקא בסוף העבודה על העלון כשסגרתי את הקבצים לדפוס והמשקל שלהם היה גדול הרבה מעבר למה שהיה לו עבדתי בתוכנה וקטורית. אבל מילא – ג'ימייל שולח הכל, ואם לא, יש את ג'מבו מייל לעזרה.

כשסיימתי את העיצוב של הגליון הראשון אמרתי לעצמי – את הגליון הבא אני מעצבת באילוסטרייטור. אבל החלטות לחוד ומעשים לחוד. כשבאתי לעצב את הגליון הבא, הפורמט שלו גדל מ 6 עמודים ל 8 וגם צורת הקיפול שלו השתנתה. שמונה עמודים מתחלקים יפה לכפולות של 2 – זאת אומרת 2 דפים שבכל אחד מהם כפולה. שוב הייתה לי עקומת למידה איך להכין את הפורמט ולארגן את הגריד מחדש. הפעם כבר היה לי יותר ידע ונסיון והיה לי פשוט יותר לקבוע את רוחב העמודות.
ניסיתי, באמת שנסיתי, לייצר כפולה באילוסטרייטור. אבל הכלי הזה כל כך שונה מהפוטושופ שפשוט נכנסתי לתסכול והתייאשתי. כל דבר לקח לי כל כך הרבה זמן, כלום לא היה אינטואטיבי בשבילי כמו בפושוטופ והרגשתי שאני לא מצליחה להוציא לפועל את העיצוב שיש לי בראש. אז חזרתי לפוטושופ 🙁 בגליון השלישי הייתי כל כך לחוצה בזמן ועוד מחוייבויות שלקחתי על עצמי – שאילוסטרייטור לא בא בחשבון בכלל.
אולי בשנה הבאה….

כאמור, לכל גליון היה נושא מאחד. הגליון הראשון במובן הזה היה הכי מאתגר. הנושא, בעקבות מפגשים שנערכו בשנה הקודמת בנושא חזון קהילת יחד, היה "קהילה". קהילה היא נושא מאוד אמורפי כשמחפשים תמונות, במיוחד כשרוב התמונות מובילות לקהילות שיתוף באינטרנט. הגליון השני היה בנושא "עצמה נשית" והוא הגליון שהיה לי הכי קל למצוא לו איורים מלווים. העלון האחרון היה בנושא "תפילה", לכאורה נושא פשוט למציאת תמונות אבל גם פה לקח לי זמן להגיע לאיזה קו מאחד.

עיצוב הגליונות היה לי חוויה מלמדת, מעשירה ומהנה. נכון, לפעמים העול היה כבד, במיוחד כשאת העבודה עליו עשיתי ב"זמני החופשי" מושג הזוי שלא נמצא בלו"ז של אמא עובדת, ויש דד-ליין שצריך לעמוד בו כדי שהעלונים יספיקו לצאת לדפוס בזמן. אבל העבודה הייתה שווה והגליונות יעידו על עצמם.
רוצים לקרוא גם?
קוראים ביחד, גליון שבט תשע"ו, ינואר 2016 – קהילה
קוראים ביחד, גליון אדר ב' תשע"ו, מרץ 2016 -עצמה נשית
קוראים ביחד, גליון סיוון תשע"ו, יוני 2016 -התפילה